Home
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΣΑΣ?

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Το Πολυεπίπεδο Μάρκετινγκ (MLM) Έχει Σχήμα Πυραμίδας…

Το τριγωνικό σχήμα του MLM το κάνει πυραμίδα, άρα το MLM είναι απάτη, σωστά;

Μερικές φορές απληροφόρητοι άνθρωποι νομίζουν ότι το σχήμα (τρίγωνο) μίας εταιρίας MLM το κάνει μία παράνομη πυραμίδα. Αυτό είναι λάθος.

Πολλοί οργανισμοί έχουν σχήμα πυραμίδας χωρίς να είναι παράνομες πυραμίδες: για παράδειγμα. Το οικογενειακό σας δέντρο έχει σχήμα πυραμίδας. Ο πίνακας οργάνωσης της Κυβέρνησης έχεις επίσης σχήμα πυραμίδας - λέγεται ιεραρχία. Ακόμα και παραδοσιακές επιχειρήσεις έχουν σχήμα πυραμίδας - λέγεται μάνατζμεντ.

Ο λόγος που σχεδόν ΟΛΟΙ οι οργανισμοί είναι οργανωμένοι σε σχήμα πυραμίδας είναι επειδή ένα μόνο άτομο μπορεί να διαχειριστεί έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων μέχρι να μην έχει άλλο χρόνο και χρειάζεται άλλους ανθρώπους για να κάνουν κάποια από τη δουλειά.

Φανταστείτε αυτό: αν έχετε έναν παιδικό σταθμό, πόσα παιδιά μπορείτε να προσέχετε μόνοι σας χωρίς να χρειάζεται να προσλάβετε βοηθό; Αν προσλάβετε δύο βοηθούς, τότε δημιουργείται το σχήμα της πυραμίδας (τρίγωνο). Στο MLM ένα άτομο συστήνει στην επιχείρηση μερικούς άλλους ανθρώπους και τους εκπαιδεύει να πουλάνε προϊόντα και να συστήνουν και άλλους στην επιχείρηση. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα μόνο άτομο μπορεί να χειριστεί κάποια ορισμένη δραστηριότητα και έτσι στη συνέχεια χρειάζεται να βρει κάποιον άλλον για να ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας.

Το σχήμα πυραμίδας ενός πλάνου αμοιβών σε μία εταιρία MLM δε σημαίνει ότι είναι παράνομη πυραμίδα ή απάτη.Το Πλάνο Αμοιβών "Πολλών-Επιπέδων"

Μερικές φορές απληροφόρητοι άνθρωποι νομίζουν ότι αν μία εταιρία πληρώνει σε "πολλαπλά επίπεδα" τότε είναι μία παράνομη πυραμίδα. Δεν είναι αλήθεια αυτό: πολλές εταιρίες franchise πληρώνουν σε πολλαπλά επίπεδα. Σε τυπικές οργανώσεις πωλήσεων, οι μάνατζερς παίρνουν ένα ποσοστό από τις πωλήσεις των πωλητών. Αυτό είναι πολύ-επίπεδο μάρκετινγκ, είτε λέγεται έτσι είτε όχι. Το γεγονός ότι μία εταιρία πληρώνει σε πολλαπλά επίπεδα δεν την κάνει παράνομη πυραμίδα.


Μετάφραση από Θεόδωρο Αραμπατζή

34 σχόλια:

 1. re file omos i piramides aftes einai paranomi apo tin stigmi pou den plironeis forous oute kinonikes asfalisis........ ti ise? otan tin eteriasou den tin pianei o nomos....giati apla einai se mia ali meria tou kosmou kai exei (ipalilous) edo.. otan se diagrafoune apo tin eteria kai den perneis mia gia apozimiosi... giati sou lene eisai apla melos oxi ipalilose efoson edines sindromi... kai den ipegrapses kanena simboleo??? EINAI PARANOMES AFTES OI ETERIES?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Ανώνυμος:

  Οι πυραμίδες "είναι" όντως παράνομες. Οι εταιρίες Δικτυακού Μάρκετινγκ ΔΕΝ είναι "πυραμίδες" (όπως εξηγώ και σ'αυτή την ανάρτηση). Λειτουργούν νόμιμα σε κάθε χώρα και ακολουθούν τη νομοθεσία της κάθε χώρας.

  Αν κάποιος συνεργάτης μίας εταιρίας επιλέγει να μην πληρώνει φόρους και να είναι ανασφάλιστος, τότε αυτό δεν κάνει την εταιρία παράνομη αλλά τον συνεργάτη. Αν πχ εσύ έχεις μία επιχείρηση και πουλάς αθλητικά Nike, και δεν κόβεις αποδείξεις, τότε ΕΣΥ είσαι παράνομος, όχι η Nike.

  Οι συνεργάτες των εταιριών δικτυακού μάρκετινγκ οφείλουν να κόβουν κανονικά αποδείξεις, τιμολόγια και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Όποιος δεν το κάνει τότε ΝΑΙ είναι παράνομος, εκτός κι αν υπάρχει κάποια διαφορετική ρύθμιση της εταιρίας του με το κράτος.

  Οι περισσότερες εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ που λειτουργούν στην Ελλάδα, λειτουργούν νόμιμα, με όλες τις άδειες και τους "πιάνει" κανονικά ο νόμος.

  Κάθε εταιρία έχει κάποιους κανονισμούς και κανόνες ηθικής. Επίσης όταν υπογράφεις την αίτηση ή τη σύμβαση συνεργασίας, αναγράφονται τα δικαιώματά σου καθώς και της εταιρίας. Όταν υπογράφεις μία τέτοια αίτηση, είσαι υποχρεωμένος να τηρείς τους κανόνες της εταιρίας και αν δε το κάνεις τότε η εταιρία μπορεί να σε διαγράψει όπως άλλωστε αναφέρεται και στους όρους. Πολύ απλά, αν κάποιος δε συμφωνεί με τους όρους, μπορεί να μην υπογράψει. Αν δηλαδή θεωρείς "άδικο" το να μην παίρνεις αποζημίωση επειδή σε διαγράφουν, μπορείς να μην ξεκινήσεις καν - το δικτυακό μάρκετινγκ είναι εθελοντικό - κανείς δεν ξεκινάει με το ζόρι.

  Δεν ξέρω που βασίζεις αυτές τις σκέψεις σου, αν έχεις κάνει κάποια έρευνα σε κάποια ή κάποιες εταιρίες, αλλά είναι πολύ εύκολο, αν τηλεφωνήσεις σε μία εταιρία, να πάρεις όλες αυτές τις απαντήσεις.

  Θοδωρής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. πιστεύεις ότι ένας άνεργος έχει τα χρήματα για να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση ώστε να κάνει έναρξη και όλα τα σχετικά για να είναι νόμιμος πληρώνοντας οαεε κτλ και παράλληλα από την αρχή να έχει γνώσεις για να διαθέσει από χχ ως χχχχ όταν θέλει άμεσα χρήματα για το δάνειό του και να για να ζήσει???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το θέμα δεν είναι τι πιστεύω εγώ αλλά τι πιστεύει ο ίδιος ο άνεργος για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί. Τώρα, αν με ρωτάς αν είναι κάτι τέτοιο εφικτό, ή αν είναι σύνηθες, θα σου πω ότι Ναι είναι εφικτό αλλά Όχι δεν είναι σύνηθες. Αυτό όμως θα μπορούσε να ισχύει για κάθε επιχείρηση - όχι μόνο για το δικτυακό μάρκετινγκ.

  Υπάρχουν ιστορίες επιτυχίας στο MLM με άτομα που ξεκίνησαν χωρίς να έχουν χρήματα να φάνε και σήμερα είναι πολυεκατομμυριούχοι, αλλά αυτό είναι η εξαίρεση. Ένα από τα καλά του ΔΜ είναι ότι μπορεί να γίνει και με ημιαπασχόληση. Γι' αυτό και προτείνω στους δικτυωτές να έχουνε και μία 2η δουλειά και να το κάνουν τα πρώτα χρόνια με ημιαπασχόληση και όταν το εισόδημά τους από το MLM γίνει 2πλάσιο ή 3πλάσιο απ'αυτό της δουλειάς τους τότε αν θέλουν να αφήσουν την άλλη τους δουλειά. Κάθε επιχείρηση στην αρχή έχει έξοδα, απαιτεί χρόνο για να αποκτηθούν οι γνώσεις και συνήθως τον 1ο χρόνο (και πολλές φορές και τον 2ο και τον 3ο) δε βγάζει κέρδος. Στο MLM η επένδυση είναι ελάχιστη, τα μηνιαία πάγια είναι ελάχιστα, οπότε, αν κάποιος δουλέψει σοβαρά, μπορεί να δει κέρδος σχετικά πιο σύντομα.

  Οπότε για να απαντήσω στην ερώτησή σου, Ναι πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, αρκεί να είναι πρόθυμος να δουλέψει σοβαρά και να εκπαιδευτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σε ευχαριστώ για την παραπάνω απάντηση απάντησε μου και σε μια άλλη αν θες!
  Όταν μερικοί έχουν δουλέψει με λάθος τρόπο και με λάθος σύστημα σε κάποιες εταιρίες με το αποτέλεσμα οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουν αρνητική γνώμη και άποψη
  για την εταιρία τα προϊόντα αλλά και για το τρόπο δουλειάς μετά πως μπορεί κάποιος να βγει από αυτόν τον Κυκεώνα αλώβητος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν ξέρω αν αναφέρεσαι σε κάποια συγκεκριμένη εταιρία ή όχι αλλά όντως κάποιοι έχουν αρνητική γνώμη και άποψη για το δικτυακό μάρκετινγκ. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ξεκίνησα και συνεχίζω αυτό το blog - για να δώσω στο δικτυακό μάρκετινγκ στην Ελλάδα την εικόνα που πραγματικά του αξίζει. Δεν ξέρω όμως αν "οι περισσότεροι" έχουν αρνητική γνώμη - από την εμπειρία μου (και μιλάω με αρκετούς ανθρώπους κάθε μήνα) έχω διαπιστώσει ότι δεν είναι έτσι ακριβώς.

  Για να βγει κάποιος "αλώβητος από τον Κυκεώνα" όπως γράφεις, χρειάζεται να έχει ο ίδιος γνώση της δουλειάς, να είναι σοβαρός και επαγγελματίας και να κάνει τη δουλειά με ηθική και πάντα να έχει την πρόθεση να κάνει τη ζωή των άλλων καλύτερη. Όταν κάποιος δουλεύει με αυτές τς αρχές, τότε δεν έχει σημασία αν υπάρχει αρνητική γνώμη από τους άλλους, γιατί η αρνητική γνώμη δημιουργείται από τους "δικτυωτές" και όχι από τις εταιρίες. Ένας coach μου είχε πει ότι "Το δικτυακό μάρκετινγκ δεν έχει κακή φήμη - οι δικτυωτές έχουν!" Φρόντισε να κάνεις εσύ τη δουλειά σου σωστά και ηθικά και να είσαι σίγουρος ότι δε θα συναντάς τόσους πολλούς με αρνητική γνώμη για το δικτυακό μάρκετινγκ.

  Θοδωρής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. x=a-0x=a-x=a-=x-a=x-a=-xa=x-a=xax a -x=a-x=a-x-ax-a-xa-xaxaxaxaxaxaxaxa tha pas mprosta esy file mou .... pantos me ekanes kai gelasa kai se parakalw poly min mpeis ston kopo kan na mou peis oti den exw epixirimata kai tetia apla diagrapse to posto mou . oi apopsis pantos me ekanan kai gelasa kai ayto exei simasia :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ Ανώνυμε,

  Καταρχήν ευχαριστώ για το σχόλιο ότι "θα πάω μπροστά" - κι εγώ έτσι πιστεύω. Επίσης, χαίρομαι που βρήκες ευχάριστη την ανάρτησή μου και που γέλασες. (αυτό έχει σημασία όπως λες)

  Δεν είχα σκοπό να σου πω ότι δεν έχεις επιχειρήματα (όπως γράφεις), αλλά δεν είχα σκοπό να ΜΗ δημοσιεύσω το σχόλιό σου. Είναι σημαντικό να ακούγονται και αναγνώστες σαν κι εσένα.

  Μου θύμισες ξανά για ποιο λόγο ξεκίνησα αυτό το blog και αποτελείς έμπνευση για να συνεχίσω με αμείωτη ένταση να προωθώ το MLM. Σε ευχαριστώ πραγματικά.

  Θοδωρής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. tha to pw me apla logia tote gia na kerdiseis esy tha prepei na xasei to ypolipo 90% an ayto esena den se apasxolei tote ok paw paso. se opoia dipote marketing sxolh ayta einai dedomena oti dld to mlm den apodidei giati an as poume mpei olos o kosmos se mia etairia tote poly apla to 3 % tha bgalei lefta kai to ypolipo tha ta kleei.... mporeis na bgalei lefta nai mporeis alla prepei na eisai apo tous protous kai na patiseis kiriolektika se alous pou opws esena sou poulisane to onoiro etsi kai etsi tha to pouliseis se aytous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμε,

  Απ’ ότι καταλαβαίνω από το σχόλιό σου και τα στοιχεία που παρουσιάζεις, τα συμπεράσματά σου και η γνώσεις σου για το αντικείμενο προέρχονται από επιπόλαιη σκέψη ή μεταφορά κάποιων άρθρων που ίσως διάβασες στο ίντερνετ (όπως το λινκ που μου έστειλες).

  Το να μου λες πχ ότι για να κερδίσεις εσύ θα πρέπει να χάσει το υπόλοιπο 90% είναι τελείως αβάσιμο και απορώ που το διάβασες ή από τι το συμπέρανες. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις μπει καν στον κόπο να μελετήσεις το πλάνο αμοιβών ούτε μίας από τις εκατοντάδες νόμιμες εταιρίες πολυεπίπεδου μάρκετινγκ, γιατί αν το έκανες θα είχες διαφορετική άποψη. Τώρα απλά αναμασάς πληροφορίες που διάβασες στο ίντερνετ.

  Επίσης, λες “αυτά είναι δεδομένα σε οποιαδήποτε σχολή μάρκετινγκ, ότι δλδ το mlm δεν αποδίδει”. Αν μπορείς να μου κατονομάσεις 1 ή 2 σχολές και έναν ή δύο καθηγητές που το έχουν διδάξει αυτό θα σου πω οκ, αλλά να μου λες ότι “σε οποιαδήποτε σχολή μάρκετινγκ” νομίζω ότι είσαι πολύ εκτός πραγματικότητας. Αν κάποιος “καθηγητής μάρκετινγκ” δείχνει με παραδείγματα ότι το MLM δεν αποδίδει, δε σημαίνει ότι ισχύει. Υπάρχουν πολλοί (και καθηγητές) που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη ή ότι ο άνθρωπος δεν πήγε στο φεγγάρι και ότι όλα αυτά είναι μία συνωμοσία. Αν βασίζεις τις απόψεις σου σ’ αυτά, τότε δείχνεις και την εγκυρότητα αυτών που λες.

  Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρεις είναι ότι “...αν ας πούμε μπει όλος ο κόσμος σε μία εταιρία τότε πολύ απλά το 3% θα βγάλει χρήματα και το υπόλοιπο θα τα κλαίει.”
  Το να μπει όλος ο κόσμος σε μία εταιρία MLM είναι τόσο πιθανόν όσο να μπεις εσύ στο MLM (μάλλον απίθανο). Επίσης το να μου παραθέτεις αυτό ως επιχείρημα είναι σαν να λες ότι “αν γίνουν όλοι γιατροί/δικηγόροι/σερβιτόροι/εργολάβοι/μηχανικοί/ηλεκτρολόγοι (ή οτιδήποτε άλλο), μόνο το 3% θα βγάλει χρήματα και το υπόλοιπο θα τα κλαίει”. Νομίζω κατάλαβες που το πάω...

  Αναφέρεις: “μπορείς να βγάλεις λεφτά αλλά θα πρέπει να είσαι από τους πρώτους και να πατήσεις κυριολεκτικά σε άλλους”
  Αυτό πάλι που το διάβασες; Είχες προσωπική εμπειρία ή αναφέρεσαι στην εμπειρία κάποιου γνωστού της ξαδέρφης του θείου του περιπτερά σου. Αν είχες την παραμικρή ιδέα για το δικτυακό μάρκετινγκ θα ήξερες ότι υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα όπου αυτό δεν ισχύει. Αλλά, πες μου, σε ποια άλλη εταιρία ή επιχείρηση ή δουλειά, ισχύει ότι αν μπεις από τους πρώτους, ΔΕ θα κερδίζεις περισσότερα χρήματα. Η προηγούμενη μου δουλειά ήταν υπάλληλος βιβλιοπωλείου. Κέρδιζα 470€ το μήνα. Οι δύο άλλοι συνάδελφοί μου που “μπήκαν στη δουλειά” 2-3 χρόνια πριν από μένα κέρδιζαν 500€. Αυτό εννοείς;

  Δε θα μπω στον κόπο να σου παραθέσω τα επιχειρήματα ΥΠΕΡ του MLM γιατί προφανώς θα τα έχεις διαβάσει σε άλλα άρθρα/σχόλια στο διαδίκτυο, αλλά και επειδή δε μου ζητάς να σου απαντήσω σε κάποια ερώτηση. Το σχόλιό μου είναι απλά για να δείξω στους αναγνώστες του blog μου ότι υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς να έχουν κάνει οποιαδήποτε ουσιαστική έρευνα, έχοντας τις πληροφορίες τους από αβάσιμες σκέψεις και ατυχή παραδείγματα, βομβαρδίζουν το διαδίκτυο με αρνητικά σχόλια για το MLM. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που έχω κάνει αυτό το blog.

  Όπως σου έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιό μου, σε ευχαριστώ που με κάνεις να θέλω να συνεχίσω την προσπάθειά μου να προωθώ το MLM σαν μία ευκαιρία για τον μέσο άνθρωπο να χτίσει μία δική του επιχείρηση.

  Θοδωρής

  ΥΓ: Αυτό είναι το τελευταίο σχόλιο δικό σου ή οποιουδήποτε γραμμένο σε greeklish άλλου που δημοσιεύω στο blog μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

   Διαγραφή
 11. Σ'ευχαριστώ πολύ που έχεις αυτό το blog Θοδωρή. Μ'έχεις βοηθήσει πάρα πολύ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Παρακαλώ Wilma!

  Ελπίζω να το μοιράζεσαι με τους ανθρώπους σου.

  Θοδωρής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πραγματικά επαγγελματικό επίπεδο και γνώσεις ουσιαστικές επένω στο MLM. Γιατί για όλους εμάς που κάνουμε mlm και ζούμε από αυτό, ξέρουμε τι σημαντικό είναι να υπάρχουν και ευρύτερες κατευθύνσεις για να σε εμπνέουν.
  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλημέρα σε όλους
  είχα αυτό το ποστ σου με τις απαντήσεις που έδινες στον κο Ανώνυμους και πραγματικά το διασκέδασα!!
  Φυσικά εξαιτίας αυτού έμαθα να επικοινωνώ και γω με κάποιους ανθρώπους με τέτοιες ιδέες για το ΜΛΜ.. και πίστεψε με το διασκεδάζω..
  Συνέχισε την καταπληκτική δουλειά που κάνεις και να είσαι σίγουρος ότι πολλοί δικτυωτές σε ακολουθάνε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ευχαριστώ Βασίλη! Η στήριξη είναι πολύ σημαντική και έχω σκοπό να συνεχίσω. Νομίζω ότι η δουλειά που έχει γίνει με αυτό το blog από το 2007 έχει βοηθήσει αρκετά στο να βελτιωθεί η εικόνα του MLM στην Ελλάδα στο διαδίκτυο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Διαβασα με προσοχη τα σχολια και τις ερωτησεις αλλα και τις απαντησεις.Συμφωνω απολυτα οτι το mlm δεν ειναι πυραμιδα ,ειναι ενα συστημα δουλειας που καποιος μπορει να πετυχει και καποιος που θα ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ να μην πετυχει οτι συμβαινει δηλαδη σε ολα τα συστηματα και σε ολες τις δουλειες.Θελω να προσθεσω οτι η κατανοηση του συστηματος αυτου για τον περισσοτερο κοσμο εχει ακριβως την δυσκολια καποιου που απο την μερα που γεννηθηκε και επιασε μολυβι με το δεξι του χερι για να γραφει η να κανει την οποια δουλεια αναγκαστηκε για καποιον λογο να μαθει να κανει οτι εκανε καλα πριν με το αριστερο χερι.Θελει χρονο -(προπονηση)εκπαιδευση αλλα κυριως θεληση και υπομονη... Αρα για εμας τους δικτυωτες μεγαλη κατανοηση στους ανθρωπους που αρνουνται να δουν την πραγματικοτητα πολλες φορες.Ευχαριστω για την φιλοξενια .Εννοειται να συνεχισετε το εργο σας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Συμφωνώ· θέλει υπομονή και κατανόηση με αυτούς που δεν κατανοούν το δικτυακό μάρκετινγκ.

   Έχω ένα φίλο που όταν του μίλησα για πρώτη φορά για το ΔΜ(το 2002) με απέρριψε. Τελικά, μετά από 1 μήνα ήρθε μόνος του και μου είπε ότι θέλει να ξεκινήσει. Του είπα ότι τον θεωρούσα "αρνητικό" με την όλη ιδέα. Η απάντησή του μου άρεσε πολύ· μου είπε ότι "δεν ήμουν αρνητικός, ήμουν δύσπιστος."

   Από τότε, με τους δύσπιστους έχω υπομονή και κατανόηση. Με τους αρνητικούς...απλά δεν ασχολούμαι.

   Θοδωρής

   Διαγραφή
  2. Φιλε Θοδωρη,

   Πολλες mlm εταιριες διαλαλουν οτι δεν υπαρχουν χρηματα εγγραφης σε αυτες, δεν υπαρχει συνδρομη κτλ κτλ.

   -Το κιτ προιοντων εγγραφης τι ειναι? Δεν κοστιζει? ($$$)
   -Το μινιμουν προιοντων που πρεπει να αγορασει κανεις αναγκαστικα για να πληρωθει απο τα κερδη, τι ειναι? Δεν κοστιζει? ($$$)
   -Τα σεμιναρια, βιβλια,διαλεξεις (της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΑΝΤΑ!) που ειναι και προεραιτικα αλλα και υποχρεωτικα ταυτοχρωνα , τι ειναι? Δεν κοστιζουν? ($$$)
   -Και τελος το πιο βασικο, τα προιοντα στους καταλογους , κοστιζουν αραγε οσο λενε ή μηπως εχουν πολυ μικροτερο κοστος παραγωγης οποτε τρωνε και απο αυτα? ($$$)

   ειναι πολλα τα λεφτα φιλε Θοδωρη , και ακομα ποσα αλλα που διακινουνται καλα κρυμμενα με την μορφη αρωματων, χαπια αδυνατισματος κτλ

   Διαγραφή
  3. Φίλε Σπύρο,

   Θα ήθελα να κάνω πάλι ένα διαχωρισμό, ότι αυτούς τους ισχυρισμούς, ότι δεν υπάρχει κόστος εγγραφής και συνδρομές κλπ, δεν τους κάνουν οι εταιρίες αλλά οι συνεργάτες. Τις περισσότερες φορές αυτά τα αναφέρουν οι εταιρίες. Οπότε αυτό είναι κάτι που επιλέγει να λέει ο κάθε Δικτυωτής και όχι η ίδια η εταιρία.

   Επίσης, πάντα μιλάμε για επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ. Προσωπικά δε γνωρίζω καμία επιχειρηση που δεν έχει κάποιο κόστος εκκίνησης και λειτουργίας. Η διαφορά είναι ότι στο δικτυακό μάρκετινγκ, τις περισσότερες φορές μπορείς να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου με λιγότερο από 1000€ και τα μηνιαία έξοδα είναι πολύ λιγότερα απ' ότι στο κλασικό εμπόριο. Ωστόσο υπάρχουν έξοδα:

   Τηλέφωνα, δείγματα, κατάλογοι, εκπαιδεύσεις, μετακινήσεις, προϊόντα κλπ

   Δεν είναι υποχρεωτικά αλλά είναι απαραίτητα για κάποιον που θέλει να χτίσει μία πετυχημένη επιχείρηση. Καλά θα κάνουν όσοι σκέφτονται να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση δικτυακού μάρκετινγκ να τα σκεφτούν όλα αυτά και να είναι πρόθυμοι να τα αναλάβουν.

   Οπότε συμφωνώ ότι όντως υπάρχουν έξοδα και έτσι πρέπει να είναι και θα πρέπει οι δικτυωτες να τα αναφέρουν στους υποψηφίους τους. Τουλάχιστον εγώ, οι συνεργάτες μου και οι μαθητές μου αυτό κάνουν.

   Φιλικά,

   Θοδωρής

   Διαγραφή
 17. Μπράβο Θοδωρή! Μ αρέσεις γιατί όταν γράφεις έχεις ενεργοποιημένο το ..esp. Great handling! :-)
  Letsos K.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Νικολετατος Ανδρέας14 Νοεμβρίου 2012 - 4:53 μ.μ.

  Διαβάζοντας το άρθρο κυριολεκτικά περίμενα την επόμενη απάντηση με αγωνία για τον τρόπο χειρισμού. Με καλύπτεις απόλυτα, με βοηθάς και σε ευχαριστώ για μία ακόμη φορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Keep moving forward!
  Κατανόηση χρειάζονται!

  Οι αδύναμοι άνθρωποι εκδικούνται!
  Οι δυνατοί άνθρωποι συγχωρούν!
  Οι ΜΕΓΑΛΟΙ άνθρωποι αγνοούν και προχωρούν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. άρα ένας μεγάλος ΔΕΝ θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο blog ...ο Θοδωρής απαντάει επιμορφώνει και μετά προχωράει...

   Διαγραφή
 20. Λουκάς απο Αίγιο, Συνέχισε την ΠΛΗΡΟΦΌΡΗΣΗ!! Σ εχουμε ανάγκη!! Συγχαρητηρια για το σπουδαίο έργο που επιτελείς!!Σ ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ατσιγκιου φλωρα11 Δεκεμβρίου 2013 - 10:54 μ.μ.

  πολύ σωστα αυτά που απαντησες σε ολους και μου ελυσες πολλες δικες μου αποριες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Καλοπροαίρετα θέλω να ρωτήσω κάτι...Οταν ξεκινάει κάποιος απο το μηδεν,είναι υποχρεωμένος να έχει μπλοκ αποδείξεων και να πληρώνει ασφάλεια?....αν δεν το κάνει όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι όταν ξεκινάνε είναι παράνομος?...τι ισχύει?...Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Σε κάποιες εταιρίες δεν είναι υποχρεωμένος να έχει μπλοκ αποδείξεων ή ταμειακή ή να έχει ασφάλιση.

  Αν θέλει να πουλήσει σε πελάτη λιανικής, την απόδειξη την κόβει η εταιρία, η οποία στέλνει τα προϊόντα στον πελάτη απευθείας, κατακρατά το φόρο και μετά πληρώνει το ποσό που αναλογεί στον συνεργάτη.

  Όσον αφορά την ασφάλεια, συνήθως υπάρχει ετήσιο όριο τζίρου και κερδών που μπορεί να κάνει και να έχει ένας δικτυωτής. Όταν ξεπεράσει αυτό το όριο χρειάζεται να κάνει έναρξη επαγγέλματος.

  Αν η εταιρία δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα - δεν την παρέχουν όλες - τότε θα πρέπει να κάνει έναρξη επαγγέλματος και να έχει κανονικά μπλοκ αποδείξεων και ταμειακή και μπλοκ παροχής υπηρεσιών... όπως θα γινόταν σε κάθε άλλη νόμιμη επιχείρηση.

  Το ότι ξεκινάει από το μηδέν δε λέει κάτι. Είναι επιχείρηση και πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για να ξεκινήσει κάποιος.

  Ελπίζω να σας κάλυψα.

  Θεόδωρος Αραμπατζής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Καλησπερα,
  Ο μονος λογος που γραφω σχολιο ειναι γιατι διαβασα διαφορες αναρτησεις στο blog και μου εκανε πολυ καλυ εντυπωση ο τροπος που απαντας στα σχολια. Δειχνει οτι υπαρχει επιπεδο.
  Πραγμα που απο την πρωτη επαφη που ειχα με ανθρωπους που ασχολουνται με mlm και απο σχολια που διαβασα στο ιντερνετ, δεν υπαρχει.
  Εχω τριες απορεις και ισως μπορεις να με βοηθησεις.
  1. Πως γινεται οι περισσοτεροι που ασχολουνται να λενε ακριβως τις ιδιες ατακες? Τοσο ιδιες που σε εκπλησει. Ασχολουμαι με πωλησεις αλλα στον δικο μοθ χωρο οι πωλητες δεν ειναι τοσο ομιοι.
  2. Φαινεται οτι οταν ενας γινεται συνεργατης μιας εταιρειας αντι να ψαχνει ανθρωπους να αγορασουν προιοντια, ψαχνει μονο να βρει αλλους συνεργατες. Καταλαβαινω τι κερδιζει απο αυτο, αλλα οπως καθε πωλητης οταν αρχιζει, παντα στην αρχη ψαχνει πελατες και αργοτερα συνεργατες. Εδω γιατο διαφερει?
  3. Οταν ρωτησα αν γινω συνεργατης πως θα πουλαω τα προιοντα, η απαντηση ηταν οτι εγω θα τα παραγγελνω και θα τα πουλαω χωρις αποδειξη. (Μονο αν ο πελατες κανει κωδικο μπορει να αγοραζει απευθειας). Αυτο ειναι παρανομο.

  Οι παραπανω ηταν οι πρωτες μου αποριες κατα την πρωτη μου επαφη με mlm και την κατοπιν αναζητηση που εκανα στο ιντερνετ.

  Ευχαριστω εκ των προτερων για την βοωθεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου Έλενα,

   Καταρχήν ευχαριστώ που βρίσκεσαι στο blog μου!

   1. Δεν ξέρω αν οι περισσότεροι στο χώρο αυτό, λένε ακριβώς τις ίδιες ατάκες, γιατί για να μπορούσα να το πω, θα έπρεπε να έχω μιλήσει με όλους. Παρόλα αυτά, αυτό που θεωρώ ότι συμβαίνει, είναι ότι υπάρχουν μερικοί (αρκετοί μάλλον), που όντως λένε τις ίδιες ακριβώς ατάκες και είναι αυτοί που "φωνάζουν" περισσότερο, οπότε και δίνουν την αίσθηση ότι έτσι είναι όλοι. Επίσης, μία από τις δουλειές που κάνω με το blog μου και με τις εκπαιδεύσεις που παρέχω, είναι να κάνω τους δικτυωτές, να αποκτήσουν τη δική τους γλώσσα και να ξεφύγουν από την "ξύλινη" γλώσσα του δικτυακού μάρκετινγκ, μιας και μακροπρόθεσμα, δεν δουλεύει αυτή η μέθοδος.

   2. Αυτό δεν είναι ακριβές. Γνωρίζω πάρα πολλούς στο χώρο αυτό, που ξεκινούν χτίζοντας μία βάση πελατών και ταυτόχρονα ή μετά από λίγο ξεκινούν την ανάπτυξη της ομάδας. Προσωπικά πιστεύω ότι ο κάθε δικτυωτής χρειάζεται να έχει πολλούς πελάτες ή τουλάχιστον μία καλή βάση πελατών... και αυτό είναι και που διδάσκω σε πολλούς που ασχολούνται με εταιρίες προϊόντων. Η ιδέα ότι "τα λεφτά είναι στη στρατολόγηση" (που ίσχυε περισσότερο παλιότερα) είναι αναχρονισμένη. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλές εταιρίες δεν αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς ή μειώνεται δραματικά ο τζίρος τους... γιατί χτίζουν δίκτυα ανθρώπων που δεν πουλάνε προϊόντα και όταν σταματάει ο ρυθμός εισαγωγής νέων μελών, πέφτει ο τζίρος, μιας και δεν υπάρχουν πελάτες που να αγοράζουν κάθε μήνα.

   3. Δεν ξέρω αν είναι παράνομο, αλλά δεν είναι βιώσιμο. Επίσης, δεν πιστεύω ότι είναι η πολιτική της εταιρίας αυτό που μου περιγράφεις, αλλά η τακτική της συγκεκριμένης ομάδας. Η πρότασή μου; Μείνε μακριά από όσους σου λένε κάτι τέτοιο.

   Ελπίζω να σε κάλυψα

   Θοδωρής Αραμπατζής

   Διαγραφή
 25. Αγαπητέ Θοδωρή,

  Συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σου και την ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά που αντιμετωπίζεις τα πράγματα!

  Πριν λίγες μέρες μέρες συμμετείχα και εγώ σε ένα σχετικό σεμινάριο στο ξενοδοχείο Wyndham και αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με το αντικείμενο. Έψαξα αρκετά (και διάβασα και τις αναρτήσεις σου) και κατόπιν είπα την ιδέα και στον σύντροφο μου που συμφώνησε να το κάνουμε μαζί αλλά μου ζήτησε να ζητήσουμε πρώτα τη γνώμη του συνεργάτη του δικηγόρου. Αυτός μας είπε ότι με βάση τον νόμο 2251 θεωρείται "αθέμιτη εμπορική πρακτική" και απαγορεύεται η "δημιουργία, λειτουργία ή προώθηση ενός πυραμιδωτού συστήματος πωλήσεων, όπου ο καταναλωτής θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία για μεγαλύτερο όφελος με την εισαγωγή άλλων καταναλωτών στο σύστημα, παρά με την ίδια την πώληση ή την κατανάλωση των προϊόντων". Με απλά λόγια δηλαδή μας είπε ότι όταν τα χρήματα που βγάζεις από τις προμήθειες από το δίκτυο σου είναι περισσότερα από αυτά που βγάζεις από τις προσωπικές σου πωλήσεις (ή την κατανάλωση σου), τότε και μόνο το σχήμα στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται παράνομη πυραμίδα.

  Καταλαβαίνεις την απογοήτευση μου... Έχεις εσύ που έχεις ασχοληθεί τόσα χρόνια κάποια άλλη ενημέρωση;

  Σε ευχαριστώ πολύ,
  Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόπη,

   Καταρχήν ευχαριστώ που επισκέφτηκες τη σελίδα μου και χαίρομαι που βρήκατε χρήσιμες πληροφορίες για το χώρο του Δικτυακού Μάρκετινγκ.

   Τώρα, σχετικά με αυτό που μου γράφεις:
   -Αυτός μας είπε ότι με βάση τον νόμο 2251 θεωρείται "αθέμιτη εμπορική πρακτική" και απαγορεύεται η "δημιουργία, λειτουργία ή προώθηση ενός πυραμιδωτού συστήματος πωλήσεων, όπου ο καταναλωτής θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία για μεγαλύτερο όφελος με την εισαγωγή άλλων καταναλωτών στο σύστημα, παρά με την ίδια την πώληση ή την κατανάλωση των προϊόντων"-

   Οι πυραμίδες είναι κάτι που έχει απαγορευτεί εδώ και πολλά χρόνια, γιατί ουσιαστικά προωθούσε περισσότερο το κέρδος από τη δημιουργία δικτύου και καθόλου την πώληση προϊόντων/υπηρεσιών. Αυτό από τη μία είναι παράνομο και από την άλλη αρκετά αναποτελεσματικό, μιας και είναι καταδικασμένο να αποτυχει ως μοντέλο.

   Οι εταιρίες δικτυακού μάρκετινγκ (που είναι νόμιμες), έχουν προϊόντα/υπηρεσίες τι οποίες προωθούν σε τελικούς καταναλωτές. Ο σκοπός των εταιριών είναι η προώθηση των προϊόντων τους. Απλά, αυτό το συνδέεουν με την ευκαιρία που προσφέρουν στα μέλη τους, να κερδίσουν χρήματα, προωθώντας τα προϊόντα/υπηρεσίες και συστήνοντας και άλλους στην εταιρία, οι οποίοι θα κάνουν το ίδιο. - Αυτό ΕΙΝΑΙ νόμιμο και σίγουρα δεν πέφτει στην κατηγορία του νόμου που ανέφερε ο δικηγόρος.

   Αυτό που λες ότι "όταν τα χρήματα που βγάζει από προμήθειες από το δίκτυό σου είναι περισσότερα από αυτά που βγάζεις από τις προσωπικές σου πωλήσεις, τότε το σχήμα θεωρείται παράνομη πυραμίδα" ΔΕΝ ισχύει. Δεν είναι σωστή ερμηνία του νόμου.

   Αν τα χρήματα που βγάζεις είτε από τις προσωπικές σου πωλήσεις, είτε από τις προμήθειες που βγάζεις από το δίκτυό σου, είναι από πωλήσεις προϊόντων, τότε ΔΕΝ είναι παράνομο. Παράνομο θα ήταν, και θα θεωρούνταν πυραμίδα, αν οι προμήθειες που κέρδιζες ήταν μόνο από εισαγωγή μελών και όχι από πωλήσεις προϊόντων.

   Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα.

   Για να το συνοψίσω:
   - Αν πωλούνται προϊόντα από εσένα και από άτομα που έχεις εισάγει στο δίκτυό σου, τότε είναι νόμιμο. (ασχέτως αν οι προμήθειες από το δίκτυο είναι μεγαλύτερες από το εισόδημα από τις προσωπικές πωλήσεις)
   - Αν κερδίζεις χρήματα μόνο ή κυρίως από εισαγωγή μελών που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες προϊοντων και ΚΑΝΕΙΣ δεν πουλάει προϊόντα σε τελικούς καταναλωτές, τότε θεωρείται παράνομο.

   Αν θέλεις μιλάμε και τηλεφωνικά για περισσότερες διευκρινήσεις.

   Με εκτίμηση,

   Θοδωρής Αραμπατζής

   Διαγραφή

Πνευματικά Δικαιώματα/Αναπαραγωγή Υλικού

blogger templates | Make Money Online